Details of a beach shack makeover

Scenes from the condemned beach shack that became a dream house

Before: The front of the cottage

Thomas J. Story

Before: The front of the cottage

An 800-square-foot ramshackle structure was the starting point for the couple's four-year project. "The owner actually paid me to fix it up enough so that he was able to legally sell it to me," Joe Rivers Altieri says.  


After: The front of the cottage

Thomas J. Story

After: The front of the cottage

The front entry hints at the creativity to come.  


Before: Creating usable space

Thomas J. Story

Before: Creating usable space

A once-barren area between the main house and garage was a repository for old appliances and other discards.  


After: Creating usable space

Thomas J. Story

After: Creating usable space

A deck now is between the structures, with Ikea wicker chairs, seashell mobiles, and corrugated tin awnings ― a setup inspired by a vacation in Costa Rica. The blue wall adds soothing color.  


Before: The kitchen

Thomas J. Story

Before: The kitchen

The original kitchen was a cramped, haphazard jumble.

After: The kitchen

Thomas J. Story

After: The kitchen

Kalli Rivers Altieri helped design a new layout; Joe Rivers Altieri and a friend poured the lightweight concrete countertop in place, sealing it with a mixture of food-grade mineral oil and beeswax.  


Bamboo passage

Thomas J. Story

Bamboo passage

The door leading from the rear deck to the side yard is covered in Ikea bamboo screening that's attached with baling wire.  


Colorful touches

Thomas J. Story

Colorful outdoor shower

All you need for an outdoor shower can be tucked into little shelves made from scrap wood.

Seating nook

Thomas J. Story

Seating nook

A redwood bench that wraps around a corner is the perfect spot for morning coffee. Red steel fixtures conceal the support structure.  


Training plants

Thomas J. Story

Training plants

To train a dracaena to run along a fence, Joe wrapped tree ties made of recycled tires around the plant, along with river rocks.  


Tropical lighting

Thomas J. Story

Tropical lighting

In keeping with the rear deck's tropical feel, Joe Rivers Altieri strung Christmas lights in bamboo covers from Target under the bamboo awning.

Full story

 


All in the family

Thomas J. Story

All in the family

The copper water feature in the garden came from Joe's grandparents' home. "It was in their Tucson garden for 40 years," Joe says.

Printed from:
http://www.sunset.com/home/before-after/pieces-paradise-00400000011924/