Updating a classic midcentury home

A hillside midcentury modern house gets renovated for today with earth-friendly ideas that improve (discreetly) on the past

Original living room of the updated midcentury modern home.

Sunset

Before: Midcentury living room

Featured in Sunset's May 1966 issue, this award-winning La Mesa hillside home near San Diego was considered a model of indoor-outdoor living.

From the downstairs office and family room, glass doors led to an outdoor patio and beautiful gardens.

A photo taken soon after the house was built shows the living room’s double-sided fireplace.

Updated living room with wheat-colored ceiling beams and trim

Photography by Thomas J. Story

After: living room

The living room now glows with new wood floors and a lighter, less-obtrusive shade of paint on the ceiling beams and trim.

Midcentury modern home makeover: the exterior

Sunset

Indoor-outdoor living

A glazed breezeway and sliding glass doors opened onto shady decks that abutted the hillside of granite boulders and meandering pathways.

Exterior of renovated midcentury home.

Photography by Thomas J. Story

An updated classic

A sensitive 2007 update by local architect Carmen Pauli and owners Jora and Bryan Vess kept the essential character of the 3,178-square-foot residence while incorporating modern eco-friendly materials, including Brazilian teak floors and ipe wood decking.

A fireplace divides the living areas of the home.

Photography by Thomas J. Story

Free flow

Steel post-and-beam construction eliminates the need for thick supporting walls in the living areas.

A mid-century modern style dining room.

Photography by Thomas J. Story

View master

With the main living areas on the second floor, dining in the treetops is a daily treat.

An open kitchen with modern barstools.

Photography by Thomas J. Story

Kitchen in plain sight

Featured in Sunset's May 1966 issue, this award-winning La Mesa hillside home near San Diego was considered a model of indoor-outdoor living.

The renovated kitchen retains the original footprint minus the overhead cabinets that isolated it from the dining area.

See more of this updated classic home

A mid-century-modern credenza in the entryway.

Photography by Thomas J. Story

Sense of place

Floor to ceiling windows in the living and dining areas offer a broad view of the surrounding landscape and valley below.

A collection of ceramic pots.

Photography by Thomas J. Story

Inspired by the outdoors

Natural tones of pottery complement the Southern California landscape.

Printed from:
http://www.sunset.com/home/before-after/midcentury-modern-renovation-00400000055582/