Amazing home transformations

Get ideas for your own home or garden makeover

Back to the future

This restoration of a modern classic celebrates nature and open space

Eichler makeover

After the remodel, privacy is restored. The chartreuse door is inspired by the color of new-growth ivy, a plant that had overrun the garden.

Lisa Romerein

Click to Enlarge

Eichler Before
Enlarge
Living-dining area, Lauri Gaffin
Enlarge

17 amazing Before and Afters

While taking a walk with a friend, Lauri Gaffin came across this vintage example of modern architecture.

Designed by A. Quincy Jones ― one of the principal architects for developer Joseph Eichler, the father of the mass-produced Eichler house of the 1950s and '60s ― it had been sitting vacant and decrepit for 10 years.

But Gaffin, a set decorator familiar with midcentury modernity, saw beyond the disrepair.

"The design was simple and clean and all about light," she says. "Having grown up in California, I always thought that I would end up in an old, Spanish-style house, but when I walked into this home, I knew this was it. I knew exactly what to do with it."

For help, Gaffin enlisted friend and architect Cory Buckner, an expert on Jones's architecture (and author of a book about him). They completed a comprehensive and respectful makeover in four months on a limited budget.

Key changes included removing the old brown carpeting; making the concrete floors like new again by floating a thin layer of concrete over them; removing the heavily textured stucco and lava rock that had been added to interior and exterior walls; and lovingly sanding and oiling the original redwood paneling back to life.

They revived the house's original character in other ways as well. The home had been designed to screen the road while opening to the rear garden through a wall of glass.

Jones called the front of the house ― containing high clerestory windows in an otherwise blank façade ― a privacy wall. But at some point, owners had added a conventional window at head height, opening the house to views from the street.

The window had to go. Buckner and Gaffin removed a freestanding living room fireplace ― also not part of the original design ― to open up the sight line between front door and garden.

Next: Creating the garden

 

Page 12

Advertisement

Insider Guides

Places We Love!
Enchantment Resort
For a most soothing Sedona experience, tuck yourself...